Favoriten i köket!

Min favoritsak är mer ett hjälpmedel. Jag som inte har några kock-skills what so ever kommer undan mkt lättare med den här. En lökhackare som jag fick av min svärmor! Har haft den ett par månader och jag är fortfarande nöjd. På slutet precis innan jag fick denna lilla manick hade jag jättesvårt för att skära lök. Det här med ögonen. Dem blev inte bara lite rinniga utan det var liksom smärtsamt. Ibland kunde jag inte öppna ögonen på flera minuter. Dem svullnade upp som om jag var allergisk mot nåt,, kanske jag var? Men denna lilla saken tar bort all pina!

Om ni ser att den är lite missfärgad på locket så är det bara för att jag råkade tappa den i stekpannan för ett tag sen... haha.


Köttfärslimpa

Ja som jag nämde innan så blev det en liten köttfärslimpa idag!

400g fläskfärs
2 dl vatten
4 msk ströbröd
1 ägg
1 gul lök
salt & peppar

Jag gör mitt recept efter min mammas. Eller jag tror hon gör ungefär så här. Jag har aldrig frågat!

Jag hackar och bryner löken och låter den svalna lite. Låter ströbrödet ligga och dra i vattnet i ca 10 minuter tillsammans med saltet och pepparn. Efter det knäcker jag ner ett ägg i det och blandar med färsen. Sen självklart löken som jag nästan alltid glömmer bort, blanda, blanda. Sen lägger du "smeten" i en ungssäker form eller stekpanna (som tål att va i ugnen!!) och formar den till en limpa typ. In i ugnen på 175 grader i ca 40-50 minuter.

Jag brukar pensla min limpa med kanske 3-4 gånger under tiden den är i ugnen. Jag penslar den med ett uppvispat ägg med några stänk soya i. Blir finare färg och lite salt yta.

Till detta åt vi som ni ser morötter och ärtor. Sambon åt potatis till, men det gjorde inte jag denna gången.. tyckte han hade gjort dem lite FÖR lösa :P Hade lite rårörda lingon med på ett hörn också, supergott!


jag använder min mobilkamera för tillfället
digitalkamerna är NÅGONSTANS,, kanske på semester?
Jag har i allafall inte sett den.

Vad brukar du äta till din köttfärslimpa som kankse inte är så vanligt?


Vad blir det för mat idag?

Jag ska alldeles strax gå ut och ställa mig i köket och laga dagens middag. Hittade en stackars liten fläskfärs igår på konsum (var det enda "färska" kött dem hade igår...) så idag blir det köttfärslimpa i ugn. Till det får sambon skala lite potatis. Och som regel hemma hos oss äter vi alltid kokta ärtor och morötter till. Lägger upp senare om det lyckades eller inte :P Man vet aldrig med mig!

Ny kokbok!

För ett tag sen köpte jag en ny kokbok. Hälsokokboken. Jag blir alltid glad när jag får en ny kokbok i mina händer. Fast jag vet inte direkt med denna. Visst, den var jättevacker och så, men jag tycker att det är lite för mycket samma sak i boken. Kanske behöver vänja mig lite vid den bara =)

Hälsokokboken finns att köka på bland annat Adlibris för 189:-


Lördagsmys

Jag och hjärtat sitter och myser framför tv:n ikväll med Ahlgrens Granar och Mozartkulor som jag fick av svärmor i en söt Tilda-burk. Saknar att ha min adventsljustake tänd på bordet, så jag satte dit en ljusstake från Hemtex istället.


Köttgryta

Nu när det är så kallt ute brukar jag ofta göra olika grytor. Jag har aldrig gått efter något recept, man lär sig eftersom vad som blir gott.

Till denna grytan använde jag:
5 fläskkotletter (som ändå skulle gå ut idag)
1 gul lök
1 buljongtärning
4 lagerblad
Okänt antal av kryddpepparkorn
Några morötter i slantar
Vatten
Maizena


Jag skar bort benet och delade varje kotlett i ca 6-8 tärningar. Brynde dem sedan i en stekpanna och hällde på Allround krydda från SantaMaria (jag älskar den kryddan). Samtidigt så hade jag låtit löken svetta i en gryta tillsammans med lite solrosolja. Hällde på önskad mängd vatten och passade även på att slänga i slantade morötter (ger grytan en underbar söt smak), buljongen, lagerbladen och pepparkornen. Jag lät det koka upp lite lätt innan jag hällde i det brynta köttet tillsammans med vätskan som blivit i stekpannan.

Nu kan man välja om man vill låta grytan stå i kylskåpet under natten. Har man tid eller har vart duktig och planerat i förväg så rekomenderar jag verkligen det. Då får du ut de bästa smakerna!

När du är nöjd med alla smaker och det har blivit dags att snart äta grytan så kan du reda den på det sättet du gillar. Jag använder maizena, då jag aldrig lyckas med mjölblandningar...

När du gör en gryta som denna behöver du ju inte ha fläskkotletter. Jag har använt många olika kött. Och om man låter den stå och dra till nästa dag tycker jag nästan att "segt kött" också blir gott och mört.

Servera med potatis, eller som jag gillar, med ris!


Nya bloggen igång!

Så nu har min nya blogg äntligen tagit form! Det ser inte jätteroligt ut med designen och så. Men lite orginell blev jag väl? Har gjort både headern och bakgrunden i Paint. Har fortfarande inte installerat mitt Photoshop på min nya dator. Det har "brunnit inne" i min förra dator som kraschade totalt och gav upp i somras någon gång...

MEN! Detta är som sagt ingen designblogg! Denna bloggen ska handla om något vi alla berörs av varje dag. Mat såklart! Bör väl nämna att jag inte är en masterchef, inte ens i närheten. Men ni får se eftersom vad som kommer. Jag älskar att prova nya saker, i allafall en gång.

Jag bor ihop med min pojkvän. Vi har vart tillsammans i ca 6 ½ år och har katten Molly och hunden Diesel tillsammans. Det kulinariska intresset räcker sig långt hos min sambo. Hans favoritmat är korv med bröd och favoritkakan är slät bulle. Haha, vi är väldigt olika helt enkelt!

RSS 2.0